egeszseges munkakornyezet, munkaegeszseg, teljesitmeny, munkahely
Fotó: Envato

Így alakítható ki az egészséges munkakörnyezet

blank
blank

H I R D E T É S

Vajon mitől lesz egy vállalat nagyszerű munkahely? Vajon az egészséges munkakörnyezet fogalmát kimeríti, ha kapunk egy ergonomikus széket? Ennek jártunk utána! 

Amikor azt mondjuk egészséges munkakörnyezet, akkor valami kézzelfogható, fizikálisan is értelmezhető dologra gondolunk, úgy mint a megfelelő íróasztal vagy egy kényelmes szék megléte, azonban ez ennél jóval összetettebb. Ahhoz, hogy egészséges legyen egy munkakörnyezet, arra is szükség van, hogy az adott cég munkatársai

mentálisan is rendben legyenek. Szeressék a munkahelyüket, érezzék, hogy törődnek velük, fontosak a vállalat számára.

Mai írásunkban megmutatjuk, milyen is az egészséges munkakörnyezet a fizikai értelmén túl. 

Lehessen hangja az alkalmazottaknak! 

Arról már egy korábbi írásunkban is beszéltünk, hogy mennyire fontosak a visszajelzések. A nyílt, őszinte kommunikáció egy csapaton belül nagyon lényeges és megsokszorozza a hatékonyságot. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy az alkalmazottaknak legyen, lehessen valós hangja. Elmondhassák a véleményüket akár egy meetingen, de az időnkénti elégedettségi felmérések is jó megoldásnak bizonyulhatnak. Ez utóbbi esetében viszont érdemes, a végeredmény ismeretében a vezetőknek összehívni a csapataikat, és velük együtt átbeszélni az eredményeket. Egy-egy ilyen csapatülés alkalmával lehetőség nyílik elemezni az adott felmérés eredményeit, a vezetők és beosztottjaik megvitathatják a fejlesztendő területeket, valamint kidolgozhatják a soron következő lépéseket, azokat a lépéseket, amik a csapat közös érdekeit szolgálják. 

Kellenek az elismerő szavak 

Az elismerés fontosságáról is írtunk már a Karrier Trend oldalán. Ez egy olyan érzés vagy helyzet, amire nem is annyira titkoltan, de mindenki vágyik. A vezetőség részéről érkező elismerés ráadásul elképesztő energiákat szabadíthat fel az alkalmazottakban: önbizalmat ad, feldobja a hangulatot, arról pedig már nem is beszélve, hogy növeli a dolgozói elkötelezettséget. Éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy az elismerés az egészséges munkakörnyezet egyik kulcsfontosságú része. 

Pszichológiai biztonság 

A munkavállalók mentális jólléte kapcsán, ebben a cikkünkben írtunk részletesen, ám nem árt hangsúlyozni több ízben ennek a fontosságát. Ahhoz, hogy egy munkakörnyezet egészséges legyen, pszichológiai biztonságot is kell nyújtson. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy olyan munkakörnyezet kialakítására van szükség,

ahol a dolgozók önmaguk lehetnek. Ahol szabadon fejezhetik ki magukat, anélkül, hogy attól félnének lehurrogják őket.

Amennyiben az alkalmazottak biztosak abban, hogy az ötleteiket nem utasítják el élből, vagy gúnyolják ki őket, akkor nagyobb eséllyel vesznek részt a közös beszélgetésekben, adnak hangot a véleményüknek és maradnak hosszabb távon is elkötelezettek a cég irányába. A pszichológiai biztonság alapja egyértelműen a bizalom: bizalom a vezetők és alkalmazottak között. Ennek kialakítása már csak azért is lehet „jövedelmező” egy cég számára, mert

a nagy bizalommal rendelkező vállalatok alkalmazottai 74 százalékkal kevesebb stresszről számolnak be, 50 százalékkal magasabb termelékenységet mutatnak, valamint 40 százalékkal kevesebb az esély a kiégésre. 

karriertrend_munkaegeszseg_honapja_970x250

„Hogy vagy?”

Egy egészséges munkakörnyezetben minden dolgozó számít. Fontos, hogy a vezetőség rendszeresen ellenőrizze az alkalmazottak mentális, fizikai és érzelmi egészségét, ezek függvényében pedig biztosítsa számukra a szükséges szabadságot, illetve ellátást. 

Elköteleződés, eredményesség, vállalati jövedelmezőség

A fentiek alapján egyértelműen látszik, hogy egészséges munkakörnyezet az, ahol az alkalmazottak úgy érzik, meghallják hangjukat és elismerik a munkájukat. Mindez pedig több jó ötlethez, innovációhoz és a vezetésbe fektetett nagyobb bizalomhoz vezet, ennek hatására az eredmények is javulnak, hiszen statisztikák is alátámasztják, hogy

a magasan elkötelezett munkavállalókkal rendelkező szervezetek sokkal jövedelmezőbbek, mint azok a cégek, ahol magas a fluktuáció. 

Forrás: Achievers

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S