munkahely-karrier-etikett
Fotó: Envato

Munkahelyi etikett: Ezekről ne beszélj soha a kollégáiddal!

blank
blank

H I R D E T É S

A munkatársakkal folytatott beszélgetések remek alkalmat nyújtanak az ismerkedésre és olyan kapcsolatok kialakítására, amelyek szakmailag és személyesen egyaránt jól szolgálhatnak. De vajon létezik olyan, hogy munkahelyi etikett?

Nos, igen vannak olyan témák, amelyekről semmiképp ne beszélj kollégáiddal! Az alábbiakban összeszedtük, melyek ezek a témák.

A fizetésedről

Az, amennyit keresel csak a te, és a HR dolga, mondja Solovic. Mindegy, hogy mennyire állsz közel valakihez, ne ess abba a hibába, hogy elárulod a fizetés összegét. Ha beszélsz róla, az azt sugallhatja, hogy nem vagy képes a professzionális információkat magadban tartani, ez pedig fölösleges összehasonlítgatást indíthat el a munkahelyen. Viszont egyes emberek szerint megosztani a fizetésed másokkal nem is olyan rossz ötlet. Az egyetlen kivétel az, amikor arra gyanakodsz, hogy az egyik kollégád aránytalanul kevés fizetést kap, és szeretnéd abban támogatni, hogy fizetésemelést kérjen. Ebben az esetben, ha elmondod, hogy te mennyit keresel, az segítheti a munkatársadat abban, hogy érveljen.

Nem kedveled a főnöködet

Könnyű abba hibába esni, hogy azt gondolod a munkatársaid a te oldaladon állnak vagy, hogy ugyanazt gondolják a főnökről. Sosem tudhatod, hogy a megfelelő embernek panaszkodsz-e. El sem hinnéd, hogy egy munkahelyen milyen gyorsan tud terjedni a pletyka. Amint visszajut a főnökhöz, (és visszafog, hidd el) egy igazán kellemetlen beszélgetésben lesz részed, vagy a főnököd csak nemes egyszerűséggel kirúg.

A karriereddel kapcsolatos terveid

Semmi gond nincs azzal, ha a jelenlegi munkahelyedre ugródeszkaként tekintesz, ami nagyobb és jobb lehetőséghez vezet majd a jövőben. Viszont ezeket az ambíciókat tartsd meg magadnak. Ha ehhez hasonló elképzelésekről beszélsz, az jó okkal kelhet bizalmatlanság irányodba, ugyanis ezzel azt sugallod, hogy nem vagy lojális a munkahelyedhez.  Sőt, azok a kollégáid, akik a cégtől szeretnének nyugdíjba menni, féltékenyek lehetnek amiatt, mert te nagyobb dolgokra vágsz.

A szerelmi/szexuális életed

Elhisszük, hogy szívesen kibeszélnéd magadból azt, amin összevesztél a hétvége folyamán a pároddal, de erről inkább a barátaidnak panaszkodj. Bár lehet, hogy el vagy ragadtatva a randevúzási életedtől, mások nem osztoznak a lelkesedésében. Ha pozitív dolgok történnek a szerelmi életedben se oszd meg, lehet, hogy valakinek épp összetörték a szívét, és legalább a munkahelyén nem szeretné, ha bármi erre emlékeztetné. Nem tudhatod, hogy kit érdekel ez valójában, vagy, hogy ki élne vissza ezzel az információval. Van még egy dolog, amiről végképp ne beszélj kollégáiddal, még pedig a szexuális életed. Az ég világon semmilyen ok nem létezhet arra, amiért a munkatársaidnak tudnia kéne arról, ami a szexuális életedben zajlik.

Egészségügyi problémák

Annak ellenére, hogy az egészségügyi problémák – lelki vagy fizikai – nem szégyellnivalók, ne beszélj róluk túl sokat a munkahelyeden. Dönthetsz úgy, hogy egyáltalán nem beszélsz róluk, vagy hogy nagyon nyitott leszel, de függetlenül attól, hogy mennyit osztasz meg, ne beszélj az összes apró részletről. Amikor arról döntesz, hogy mennyit ossz meg a kollégáiddal ezt tartsd észben: ha a kollégáid tudják, hogy beteg vagy, az kétségeket kelthet a munkához való alkalmasságodban. Ha a kétségeik nem is jogosak, attól függetlenül még befolyásolhatja az egészségügyi állapotod azt, hogy hogyan gondolnak rád.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy ha nem beszélhetsz ezekről a témákról, akkor miről? Hogyan fogsz jó kapcsolatot kialakítani a kollégáiddal? Próbálj meg biztonságos témákról beszéni, mint a filmek, zene, vagy ételek.

Fotó: Envato

H I R D E T É S