lathatatlan munka, noi munka, karrier, eselyegyenloseg
Fotó: Envato

Mamataxi, főzés és nagymosás

Milliárdos értéket teremt a láthatatlan munka

blank
blank

H I R D E T É S

Nincs olyan munka, ami annyira hasznos lenne, mint a „láthatatlan munka”, aminek segítségével felneveljük a gyerekeinket, és gazdasági szempontból nézve új adófizetőket „hozunk létre”. 

Az összeget ki is számolhatjuk egy kalkulátor segítségével! Az olyan háztartási munkák, mint például a mosogatás vagy a gyermekgondozás, régóta és túlzottan alulértékeltek. Egy hivatalos brit tanulmány megbecsülte az ilyen, nem fizetett „társadalmi hozzájárulásokat” és meglepő eredményre jutottak: évente 1,2 billió fontot, azaz körülbelül 1,6 billió dollár értéket teremt a láthatatlan munka.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint például a „mamataxi”, a gyerekek oda-vissza fuvarozása, mint „közlekedési szolgáltatás” teszi ki a háztartásokban végzett fizetetlen munka legnagyobb részét, mintegy 358 milliárd fontot évente. Ezt követte a gyermekgondozás 352 milliárd fonttal. Az ételek főzése és felszolgálása 158 milliárd fontot, a mosás pedig 89 milliárd font jelentett. A teljes összeg végül nagyobb lett, mint a brit kiskereskedelmi és feldolgozóipari vállalatok együttes teljesítménye, és átlagosan közel 19 ezer fontnyi fizetetlen munkát jelentett minden egyes állampolgár számára, függetlenül attól, hogy egyébként foglalkoztatott vagy sem.

A valóságban azonban az érték nem ilyen egyenletesen oszlik meg. Egy korábbi hivatalos tanulmány megállapította, hogy

a fizetetlen munka terhét a nők viselik a legnagyobb mértékben:

arányosan több mint kétszer annyi főzést, gyermekgondozást és mosást végeznek, mint a férfiak. A közlekedés, beleértve a munkába járást is, volt az egyetlen olyan terület, ahol a férfiak több „fizetetlen munkaórát” vállaltak, mint a nők.

A háztartási munka méltányos értékelése és elosztása régóta vita tárgyát képezi, Olaszországban és Indiában a kampányolók például azt követelték, hogy

a háztartásban dolgozó nőknek adjon az állam fizetést.

Mint ahogy korábbi cikkünkben elemeztük, ha Magyarországon beleszámítaná a közgazdaságtan a láthatatlan munka értékét a GDP-, a KSH adatai szerint ez a tevékenység a GDP kb. 25%-át tenné ki, számokban kifejezve pedig évi kb. 2,6 millió forintnyi munkát jelentene egy személyre számítva.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S