SMART celok, celkituzes, SMART cel
SMART celok, celkituzes, SMART cel

Minden, amit a SMART célokról tudni kell 

blank
blank

H I R D E T É S

Konkrét célok nélkül lényegében csak a sötétben tapogatózol legyen szó akár magánéleti, akár karrierrel kapcsolatos kérdésekről. Ahhoz, hogy képes legyél fejlődni az élet bármely területén szükség lehet az úgynevezett SMART célok kitűzésére, melyek segíthetnek neked az összpontosításban, valamint a szükség szerinti újraértékelésben. Ez a keretrendszer az irodában is hasznosnak bizonyulhat, hiszen erre támaszkodva haladhat előre a csapat. A SMART célt öt kulcsfontosságú szempont határozza meg, ezeket vesszük most górcső alá.

Specific: specifikus, konkrét

Fontos, a célt egyértelműen meg kell fogalmazni, hogy mindenki tisztában legyen a kijelölt iránnyal. Ha projektmendzserként dolgozol és a te feladatod a stratégia kiépítése, akkor határozd meg, hogy mi az elérendő cél, majd pedig fogalmazd meg a csapat számára, mik azok a lépések, amiket meg kell tenni annak érdekében, hogy eljussatok A-ból B-be. 

Measurable: mérhető, követhető 

Egy SMART cél esetében két dolognak kell mérhetőnek lennie: az előrehaladásnak, valamint annak, hogy teljesült-e végül a kitűzött cél. Előbbi egyébként azért lényeges, mert segít megteremteni a fókuszt, így tervezett időkeretben lehet maradni. 

Achievable: megvalósítható, akció orientált 

Nagyon fontos, hogy a céloknak reálisnak kell lenniük. A célok kitűzése során nem szabad túlságosan elrugaszkodni a valóságtól, mert annak csalódás lehet a vége. Ennek ellenére a cél jelentsen kihívást, máskülönben nem lesz motiváló a dolog. 

Relevant: releváns, fontos

A célokat összhangba kell hozni a vállalat küldetésével. A célok kitűzése során a csapat vizsgálja meg, hogy az/azok illeszkednek-e a vállalat stratégiájához. 

Time-related: határidőhöz kötött

A céloknak mindig kell egy határidővel rendelkezniük. A határidő nélküli célok ugyanis nem túl sokat érnek, hiszen így nem lehet felismerni majd, hogy sikerrel vagy kudarccal zárult-e valami. Éppen ezért a SMART célok kitűzése során mindig van egy határidő, egy végső dátum. Ez persze nem azt jelenti, hogy a projekthez kapcsolódóan minden munka el is készül, de azon a ponton a vállalkozás már tudja értékelni a célokat és akár újakat is kitűzhet. 

A SMART célok előnye 

A SMART célok kitűzésének számos előnye van, ezért nagyon is érdemes megfontolni a cégeknek, hogy hozzáadják az üzleti eszköztárukhoz. A SMART célok előnyei abban rejlenek, hogy azonosítják az erősségeket és a gyengeségeket, továbbá motivációt adnak a sikerhez. Ha egy cég vagy azon belül a csapat tudja, mi az irány, merre kell haladni, akkor sokkal nagyobb a reális esély a sikerre is. Ha pedig mindez nem volna elegendő, akkor fontos hozzátenni, hogy egy jó SMART cél kihívást is jelent, ami kikényszeríti az alkalmazottakat a komfortzónából.

Forrás: Forbes 
Szerző: G.P. 

H I R D E T É S