újévi fogadalom, 2023, munkahely, karrier
újévi fogadalom, 2023, munkahely, karrier

4 tipp, hogy meg tudd tartani az újévi fogadalmakat

blank
blank

H I R D E T É S

Munka mellett nagyobb kihívás, de nem lehetetlen az újévi fogadalmak megtartása. Összeszedtük, nekünk ezekben mi segít.

Érzed, hogy itt az ideje bizonyos dolgokon változtatni az életedben, de néhány hét után már nem tudod megtartani az újévi fogadalmakat? Munka mellett nincs energiád ragaszkodni a kitűzött célokhoz? Ezt a négy tippet alkalmazva nagyobb eséllyel lendülhetsz át a nehezebb pillanatokon és tarthatsz ki az elhatározásaid mellett.

Változások apránként

Ahelyett, hogy egyszerre szeretnél az életed minden területén változást elérni – előre lepni a karrieredben, sportolni heti háromszor, egészségesen enni, kipipálni 10 tételt a bakancslistádról stb. –, inkább haladj lépésenként. Kezd piciben, és ha azt az új fogadalmat már gond nélkül tudod teljesíteni, jöhet a következő elhatározás. Így ugyan nem 3 nap alatt váltod majd meg a világot, viszont a fokozatosság miatt könnyebben tarthatod meg, amit kitűztél.

Motiváció és célok

Ha tudod, mi a célod, könnyebben el is érheted, de ehhez szükséged lesz a megfelelő motivációra, ami segít az elgyengüléseid során. Tudatosítsd magadban, miért vágtál bele és mit szeretnél elérni a változással. Mit ad neked, ha megvalósítod a célodat? Hol tartasz most? Ezeket végiggondolva a nehezebb napokon át tudsz lendülni a holtpontokon. Az újévi fogadalmakat eleinte még tudjuk tartani, mert visz előre a lelkesedés. A nehezebb helyzetekben azonban az lehet a segítségedre, ha tudod magad motiválni és a kitűzött cél lebeg a szemed előtt, legyen az egy új munkahely, jobb pozíció, vagy egészségesebb életmód.

Pozitív megerősítés magadtól

Mindig veregesd magad vállon, amikor sikerült valamit elérned a terveid közül. Ezek az apró sikerek nagyban járulnak hozzá, hogy elérd a végső célodat! Visszatekintve rájuk a gyengébb pillanataidban is erőt tudsz meríteni belőlük.

Legyen terved!

Vannak olyan fogadalmak, amiknek a teljesítéséhez idő kell. Ha nem egy új szokás beépítése csak a célod – pl. proaktívnak lenni a munkahelyeden, több vizet inni vagy rendszeresen mozogni –, hanem egy álom pozíció, várt testsúly vagy jobb vérkép elérése, akkor azok pozitív hatását nem tudod azonnal megtapasztalni. Így viszont napról napra tenned kell érte, hogy elérhesd, amire vágysz.

A visszaesés normális

Légy magaddal elnéző! Biztos lesznek helyzetek, amikor nem tudod úgy szervezni a napjaidat, ahogy a fogadalmaid szerint a legoptimálisabb lenne. Beesett néhány plusz munka és nem tudsz elmenni edzeni vagy hiába szeretnél főzni, nem jutsz el boltba. Esetleg nem tudsz még jelentkezni arra a tanfolyamra, amit régóta terveztél, így később tudsz csak állást vagy szakmát váltani. Ilyen és ehhez hasonló bukkanókkal mindig találkozni fogsz az utad során, bármilyen célt is tűztél ki. Ha azonban nem megy minden elsőre vagy csak több idő kell a megvalósításhoz, mint gondoltad, az teljesen normális. A legfontosabb, hogy ilyenkor adj egy kis időt magadnak, tervezz újra és kezdj el ismét kis lépésekkel a célod felé haladni.

Érdekes statisztikák

  • az Amerikában élő felnőttek 38,5%-a tesz újévi fogadalmat
  • 52,6%–a tesz egyetlen fogadalmat, míg a másik 47,4% egyszerre többet is
  • a leggyakoribb fogadalom a testedzés beiktatása a mindennapokba
  • az emberek 43%-a már februárban feladja fogadalmának betartását
  • az emberek 9%-a tudja sikeresen tartani újévi fogadalmát

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S