allasinterju, karrier, munkaltato, motivacio
Fotó: Envato

Mire lesz szükség és mire nem egy állásinterjún?

blank
blank

H I R D E T É S

Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy hatalmas táskával érkezzünk egy interjúra, segítünk, mik azok, amiket mindenképp érdemes betenni. 

Ha állásinterjúra készülünk, akkor biztosan megfogalmazódik bennünk a kérdés, hogy mit érdemes magunkkal vinnünk. Vannak olyan alapvető dolgok, amik mindig jól jönnek, ha nálunk vannak, viszont előfordul olyan is, hogy valamit teljesen feleslegesen pakolunk be, nem lesz rá szükségünk. 

Inkább legyen nálam az önéletrajz!

Elsőre azt gondolnánk, hogy biztosan pontosan tudják, hogy kik is vagyunk, de a valóság az, hogy egy-egy pozícióra akár ugyanazon a napon belül több alanyt is interjúztathatnak. Mégha ez nincs is így, akkor sem tudják kívülről az önéletrajzunkat, ezért jó, ha van nálunk egy nyomtatott verzió. Természetesen van, hogy leendő munkáltatónk már készül előre, és hoz egyet magával, de ártani nem árt, ha mi is gondolunk erre.

Kihez és hova megyek?

Fontos, hogy előre tájékozódjunk arról, hogy kihez és hova érkezünk a beszélgetésre. Minden kapott információt írjunk ki akár kézzel, akár nyomtassuk ki, de segítsünk magunknak annyival, hogy jó előre felkészülünk. Így elkerülhető a késés, és nem okoz plusz izgalmat az, hogy vajon megtaláljuk-e, hogy pontosan hova kell mennünk. Erre a papírra nyugodtan jegyzeteljük le az egyéb dolgokat, mint például azokat a kérdéseket, amiket fel szeretnénk majd tenni az interjún. Ezáltal semmit nem felejtünk el, és minden fontos tényező egy helyen lesz összegyűjtve.

Az állásinterjú helyszínét pedig érdemes előzetesen beírni és elmenteni akár a Google térképbe, így még könnyebben megtalálhatjuk a helyszínt, illetve azt is láthatjuk, mennyi idő eljutni, akár autóval, tömegközlekedéssel vagy éppen gyalog. És érdemes a megbeszélt időpont előtt 5 perccel már megérkezni, kicsit szusszanni, megnyugodni.

Ugyanígy jó, ha előzetesen feljegyezzük azt a nevet, aki várhatóan fogadni fog bennünket, illetve azoknak a nevét, ha tudjuk előre, akik interjúztatni fognak bennünket.

Néhány falat a korgó gyomor ellen

Amire kevés esély van, az az, hogy nekiállunk táplálkozni az interjú előtt. Épp ezért nem érdemes nagyon ennivalót magunkkal vinnünk, maximum egy szelet csokoládét vagy valami apróságot, de nem jellemző, hogy valaki eszeget egy interjú előtt. Gondoljuk át, hogy mennyi időt fog igénybe venni az egész procedúra, és ahhoz mérten készüljünk fel. Ami viszont mindenképp legyen nálunk, az a folyadék. Ez preferáltan víz, a szénsavas üdítőket nem is nagyon javasoljuk.

Nyilvánvalóan a hangosan korgó gyomor elég kellemetlen lehet, ezért a kisebb falatok, keksz, csokoládé pont segíthet az éhség gyors elűzésében.

Upsz! A személyi igazolványom nálam van?

A legfontosabb, hogy személyi igazolványunk legyen nálunk, ennek hiányában jogosítványunk vagy útlevelünk. Sok helyen kérnek minket azonosító okmányt, így ezzel mindenképp számoljunk. Ha csak nem kérik külön, egyéb iratra nem lesz szükségünk, valamint diploma/nyelvvizsga bemutatására is csak később szokott sor kerülni. Mindenesetre mielőtt bárhova állásinterjúra megyünk, tájékozódjunk a követelményekről, és bátran kérdezzünk rá, hogy szükséges-e magunkkal vinnünk bármit az alap dolgokon kívül. Legyünk tehát mindig felkészültek, de ne vigyük túlzásba a pakolást, hiszen valóban nem szükséges óriás táskával megjelennünk.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S