munka-ber-allashirdetes-fizetes
Fotó: Freepik

Vajon miért titkolja a cég a fizetést az álláshirdetésben?

blank
blank

H I R D E T É S

Álláshirdetések böngészése közben kétségkívül az egyik legfontosabb kérdés: mennyi a fizetés? Döntő súlya van abban, hogy jelentkezünk-e az adott állásra. Mi az oka annak, hogy a munkaadók ennek ellenére nem teszik közzé a kínált bért?

Ígéretes álláshirdetésre bukkanva gyakori élmény, hogy a pozíció leírása inspiráló, a csapattagok bemutatása is ígéretes, a meghirdetett szerepkör testreszabott, ám amikor eljutunk a fizetésről szóló részhez, nem találunk konkrétumot. A tényleges fizetés összege helyett gyakran ilyen kifejezések szerepelnek, hogy „versenyképes”, vagy „bér a tapasztalat függvényében”, vagy „bérezés megállapodás szerint”. De mit jelentenek ezek a szavak? A cégek miért nem teszik publikussá a fizetést? „Hagyományos vállalati környezetben a fizetés körül macska-egér játék zajlik. A cég arra kíváncsi, hogy a jelöltnek menyi a jelenlegi fizetése és mi a bérigénye, ez alapján mérlegel, hogy mit hajlandó ő fizetni az adott munkáért.” – mondta a BBC-nek egy brit ingatlan-technológiai vállalat vezetője.

A dolgozó számára egyáltalán nem méltó a titkolózás

Konkrét információ birtokában lehet csak mérlegelni, hogy számára az adott pozíció vállalható-e, látnia kell azt is, hogy a fizetés biztosítja-e a megélhetését. Ez pedig jelentősen leegyszerűsíti a további tárgyalásokat is. Ez a 2018 -as LinkedIn felmérésben a válaszadók túlnyomó többsége (61%) számára a fizetés volt a munkaköri leírás legfontosabb része. Egy másik tanulmány szerint az álláskeresők 67%-a kompenzációt keresi elsőként a hirdetésben. Sok munkáltató azért nem teszi mégsem transzparenssé a bért, mert tart a versenyhátránytól, illetve attól, hogy ez belső ellentéteket szülne a már meglévő alkalmazottak között. Egyre több kutatás bizonyítja ugyanakkor, hogy a bérek kérdését nyitottabban kezelő cégek vonzóbbak a tehetséges munkavállalók számára, a fizetések átláthatósága pedig igazságosabbá teszi a munkahelyeket.

Egy ideális világban ugyanazért a munkáért mindenki ugyanazt a bért kapná, de ez természetesen nem így működik.

A fizetési sávok közzététele

Bizonyos munkaerőpiacokon a munkaadók magasabb fizetést kínálnak, hogy odavonzzák a legnagyobb tehetségeket, ez azonban belső konfliktust szül a már meglévő munkatársak között, különösen akkor, ha ők alacsonyabb fizetéssel kezdték a munkájukat. „A másik dolog természetesen az, hogy ha nyilvánosságra hozzák a kompenzációt, akkor a versenytársak könnyen levadászhatják a cég tehetséges dolgozóit.”  – magyarázza Eddy Ng Smith kanadai professzor. „Tehát, ha a bért privát ügyként kezeljük, az nemcsak védi a munkáltatót, de nagyobb diszkréciót is biztosít számára.” Egyes vállalatok attól is tartanak, hogy ha közzéteszik a fizetési sávokat, akkor minden pályázó elvárja az adott tartomány legmagasabb összegét, még akkor is, ha az a legképzettebb jelöltek számára van fenntartva. Ha viszont a legalsó összeggel indulnak, félő, hogy már nehezteléssel, bizalmatlansággal indul a szerződés.

A bérek átláthatóságát világszerte szorgalmazzák

Lettországban például 2019 óta törvény írja elő, hogy az álláshirdetésekben kötelező közzétenni a fizetést is. Az Egyesült Államokbeli Coloradoban az idei évtől bírsággal sújtják azokat a munkáltatókat, amelyek nem teszik közzé a cég által kínált órabért vagy a fizetési tartományt. Az Egyesült Államokban emellett tilos a munkáltatónak rákérdezniük a jelölt fizetési előzményeire. A PayScale álláspontja szerint eltart egy ideig, amíg elmozdul a piac a nagyobb fizetési átláthatóság felé, de a multiknál különösen lassú lesz ez a folyamat. Ugyanakkor egyre nő a társadalmi nyomás a transzparencia iránt – mondják a szakemberek.

Fotó: Freepik

H I R D E T É S