blank
Charming thinking woman working with laptop while sitting at table at home

Analitikus a személyiségtípusom, oké, de ezt mit jelent?

blank
blank

H I R D E T É S

A személyiségtípusok és a karrier összefüggését egy korábbi írásunkban már taglaltuk, mint megírtuk a személyiségtípusunk befolyásoló tényező lehet a munkaválasztás, karrierépítés szempontjából.

Cikkünkben egy tesztet is bemutattunk, melynek segítségével megtudhatjuk, hogy milyen a saját személyiségtípusunk, a teszt eredményeként pedig választ kaphatunk arra, hogy analitikusok, diplomaták, őrök vagy éppen felfedezők vagyunk-e. Ez az a négy csoport ugyanis, amibe a teszt besorolhat bennünket, mai cikkünkben az Analitikusokat vesszük górcső alá. Az Analitikus személyiségtípus további négy csoportra bontható, ők az Építészek, a Tudósok, a Parancsnokok, valamit a Vitázók.

Az Építész

Az Építész személyiségtípus gyakorlatilag az egyik legritkább verzió, csupán a népesség két százalékát teszi ki, derült a 16Personalities leírásából. Mint írják a nők között különösen ritka, csupán, 0,8 százalék rendelkezik ezzel a típussal. Az Építész személyiségtípussal bíró emberek fantáziadúsak, azonban határozottak az elképzeléseik, teli vannak ambícióval, ugyanakkor kissé zárkózottak is. Ők azok, akik gyerekként gyakran könyvmolyként emlegetnek, ők azok, akiknek a tudásszomja kimeríthetetlen, akik büszkék arra, hogy milyen hihetetlen mennyiségű tudást halmoztak fel. Ezt a tudást pedig nagyon szívesen meg is osztják másokkal. Éles eszűek, eredeti ötleteik vannak, a logikájuk kőkemény, akaraterejük példaértékű. A munkában maximalisták, de mindig mindent megkérdőjeleznek. Építész személyiségtípussal bírt egyébként Friedrich Nietzsche is, de Michelle Obama és Elon Musk is ezekkel a tulajdonságokkal büszkélkedhet.

A Tudós

A Tudós személyiségtípus szintén elég ritka, mindössze a népesség három százalékét teszik ki. A Tudósok találékonyak, kreatívak, egyedi látásmóddal bírnak, a nevükhöz számos tudományos felfedezés köthető. A Tudósok úgy vélik az életet csak úgy érdemes élni, ha közben alaposan meg is vizsgáljuk azt. Ők azok, akik imádják kiszúrni, ha egy ember egyik mondata ellent mond a másiknak, ez kicsit szőrszálhasogatásnak tűnhet, kákán is csomót jelleg, de valójában csak arról van szó, hogy a Tudósok lételeme az igazság, a teljes igazság. Éppen ezért kissé ironikusnak tűnhet, ha azt mondjuk érdemes velük vigyázni, s megfontolni, mit hiszünk el nekik. Bár valójában szó sincs arról, hogy hazudósak lennének, csupán olyan elméletekkel hajlamosak előállni, amikkel „földi halandóként” nehéz vitába szállni. A munka frontján nehéz dolguk lehet, ugyanis őket nem köti le a gyakorlati teendők, a monotonitás és a napi rutin hatalmas ellenségük. Azonban, ha olyan környezetbe csöppennek, ahol engedik elszabadulni a kreatív energiáikat, akkor elképesztő eredményeket lesznek képesek produkálni. Tudós személyiségtípussal bírt Albert Einstein és Isaac Newton is, de Bill Gates is közéjük sorolható.

A Parancsnok

A Parancsnok személyiségtípussal bíró emberek valódi vezetők. Magabiztos a kiállásuk, karizmatikus egyének, a kisugárzásuk tekintélytparancsoló. Nem ritka, hogy tömegek állnak mögéjük egy-egy elérendő cél érdekében. Imádják a kihívásokat, meginghatatlanul hiszik, hogy nincs elérhetetlen cél. A Parancsnokok remek vállalkozók, vagy befolyásos cégvezetők, olyanok, akik a szakmájukban, a karrierjükben kiemelkedő eredmények elérésére képesek. A céljaik elérése során azonban szükségük van egy jól működő csapatra, ez már csak azért is fontos a számukra mert kell nekik egy közeg, egy olyan közeg, ahol elismerik a munkájukat. Parancsnok személyiségtípussal bírt Steve Jobs, Margaret Thatcer, Franklin D. Roosevelt, de Gordon Ramsay is ezekkel a tulajdonságokkal bír.

A Vitázó

A Vitázó személyiségjegyekkel bíró embereket gyakran az „ördög ügyvédjeként” aposztrofálják. Imádják a szellemi csatákat, azonban nem egy magasztosabb cél vezérli őket, csupán meg akarják mutatni, hogy mekkora tudással is rendelkeznek. A Vitázók azok, akik alapvetően kedvelik az elnyomott személy szerepét, de csak azért, hogy szellemi csatákat vívva, kikényszerítsék az aktuális rendszer újragondolását. Azonban a már újragondolt rendszer rutinfeladataiban nem szívesen vesznek részt, az unalmas „aljamunkát” már nem akarják ők elvégezni. Nagyszerű ötletekkel állnak elő, de aztán lépnek egy nagyot hátra, hogy mással végeztessék el a nagyszerű ötletek kivitelezését. A Vitázók azok, akiknek az átlagosnál hosszabb időbe telhet eljutniuk A-ból B-be, már ami a karriert illeti. Ha vezető vagy tanácsadó pozícióba kerülnek nagyon hasznos lehet az éles eszk, azonban odáig eljutni csak nagy küzdelmek árán tudnak. Vitáz személyiségtípussal bírt Mark Twain és Thomas Edison, de Tom Hanks is ezt a személyiségtípust tudhatja a magáénak.

Tetszett a cikk? Kíváncsi vagy a további személyiségtípusok tulajdonságaira is? Akkor maradj velünk, mert legközelebb a Diplomatákat elemezzük majd ki. Ha pedig addig is kitöltenéd a tesztet, akkor azt ide kattintva tudod megtenni.

Szerző: G.P.

Fotó: Envato

H I R D E T É S