gyógytea, életmód, munkahely, egészség, gyógynövény
gyógytea, életmód, munkahely, egészség, gyógynövény

Egy jó munkáltató télen gyógyteát osztogat?

blank
blank

H I R D E T É S

Tudjuk, hogy a gyógytea gyógyít, sőt megelőzésre is kiváló. Ez alapján érdemes lenne munka közben is rendszeresen fogyasztani a téli időszakban.

A gyógyteákat ismerjük, tudunk a jótékony hatásukról általánosságban, de valószínűleg nem vesszük ezt a tudást annyira komolyan, hogy rendszeresen fogyasszuk az egyes gyógynövényekből készült teákat. Ha azonban rászánjuk magunkat, a szervezetünk biztos hálás lesz érte, mivel ellenállóbbá tehetjük immunrendszerünket, vagy egy-egy betegség esetén a megfelelő teát fogyasztva gyorsabban lábalhatunk ki a nyavalyából.

Otthon vagy a munkában?

A téli hidegeben szívesen vackolunk be otthon egy vastag takaró alá és iszogatunk finom, meleg teákat. Nem véletlen ennek az italnak a népszerűsége, hiszen rendkívül sokféle tea kapható ma már mindenhol. Ízlésünknek és a napszaknak megfelelően készíthetjük el pár perc alatt az aktuális kedvencünket, hogy megmelengessük vele a testünket és a lelkünket. Az otthoni készletünk összeállításánál azonban érdes a gyógyteákból is betáraznunk néhány zacskóval, hogy megőrizhessük egészségünket a vírusokkal teli téli hónapok alatt is.

Ugyanez termesztésen munkahelyi környezetben is működik. Ugyan a puha takarótól, kényelmes foteltől és a jó könyvtől el kell tekintenünk, de munka közben is ugyanolyan jól esik egy forró teát kortyolgatni téli időszakban. Ami pedig ennél is jobb, hogy a gyógytea nemcsak otthon, hanem munkában is óvja, védi és segíti szervezetünket a megbetegedésekkel szemben, illetve segíti azokat gyorsabban leküzdeni, ha megtámadták a szervezetet. Miért nincs akkor minden munkahelyen gyógytea osztás? – merülhet fel bennünk a naiv kérdés. Amíg erre választ nem kapunk, inkább vegyünk kezünkbe az irányítást, vagy inkább a bögrénket és szerezzük be mi a gyógyitalokat.

Teák valódi gyógynövényből

A gyógynövényekből készült teák – típustól függően – gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatással bírnak, tele vannak antioxidánssal, segítségükkel könnyebben leküzdhető az allergia vagy éppen a szorongás, enyhítik a náthás tüneteket, elpusztítják a baktériumokat és még hosszan sorolhatnánk.

Egy adott problémára akár teakeverékeket is vásárolhatunk, de biztos nem fogunk mellé, ha mindig van otthon kamillatea, borsmentatea, citromfűtea és kakukkfűtea és ezekből kortyolgatunk a fárasztó napok során plusz löketet adva a szervezetünknek.

A kamillateát és annak gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, nyugtató hatását szinte mindenki ismeri. Megfázásra, köhögésre, torokfájásra viszont kakukkfűteát ajánlott inni, így a téli hónapokban ebből sem árt, ha van otthon. A citromfűtea többek között a megelőzésben játszik szerepet, remek immunerősítő. Akárcsak a csipkebogyótea, amit finom íze és magas C-vitamin tartalma miatt sokan szeretnek. A szervezet ellenállóképességének növelése mellett a felsőlégúti panaszok kezelésében is hatékony. Fejfájásra, fájdalomcsillapításra a borsmentatea is bevethető, de ha csak fel szeretnénk frissülni a koffeint elkerülve, akkor is érdemes kipróbálni ezt a teát.

Új rituálé

Remek alkalom, hogy a teázást a napjaink részévé téve egy új rituálét vigyünk az életünkbe. Legyen az otthon, vagy a munkában. Egy bögre finom, meleg tea elkészítése ki fog minket zökkenteni a mókuskerékből a legstresszesebb napjainkon is. Az pedig, hogy éppen milyen teakeverékre öntjük rá a forró vizet, csak a kedvünktől és az adott hangulatunktól függ. Választék végtelensok akad, csak meg kell ismernünk egy picit jobban a gyógyteákat.

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S