karrier- munka-negynapos-libri
Fotó: Libri

Újabb cég vezeti be Magyarországon a négynapos munkahetet

blank
blank

H I R D E T É S

Öthónapos tesztidőszakkal rövidített munkahétre áll át a Libri-Bookline Zrt., a könyvkereskedelemmel foglalkozó cég október 1-től négynapos, 34 órás munkahetet vezet be.

A vállalat közölte: a munkavállalóik fizetését nem csökkentik, illetve az eddig 8 órásról nyolc és félórásra emelt napi munkaidő is még alkalmazkodik a családi igényekhez. Az új munkarend nem kötelező a dolgozók számára. A mintegy 650 alkalmazottból 130-140 irodai dolgozót érinthet a négynapos munkahét.

Jó a forgalmuk

A Libri-Bookline kereskedelmi üzletágának árbevétele a járvány idején a boltbezárások miatt kissé megtorpant, viszont azóta emelkedik: 2019-ben 24 milliárd forint volt, ami 2020-ban ugyan csökkent, de 2021-ben már sikerült meghaladni a 2019-es járvány előtti számokat. Idén az eddigi adatok szerint még jobb lesz a forgalom, mint 2021-ben, holott az éves forgalom 35 százaléka november közepétől realizálódik – írták.

Teljes árbevétel

A nyilvános cégadatok alapján 2021-ben 28,78 milliárd forint volt a cégcsoport teljes árbevétele, az előző évi 25,6 milliárd forint után. Az adózott nyereség tavaly közel 2 milliárd forintot, 2020-ban 1,57 milliárd forintot tett ki.

A briteknek bejön

Amint azt a Karrier Trend is megírta a napokban megérkeztek a világ legnagyobb négynapos munkahét próbájának eredményei, és eddig elég ígéretesnek tűnnek. Az Egyesült Királyságban júniusban 70 cég vett részt a 6 hónapig tartó 4 napos munkahét kísérleti programjában. Kedden a Four Day Week Global nonporfit szervezet, ami a próba szervezője, közzétette a próba félidejének eredményeit. Az összes résztvevő cég kapott egy kérdőívet, a program állapotának felmérése céljából.

Jól működik

A 41 cég közül, akik válaszoltak 88% válaszolta, hogy az új rendszer eddig ’’jól működik’’ és 86% válaszolta, hogy ’’valószínűleg’’, vagy ’’biztosan’’ átgondolják a négynapos munkahét bevezetését, amint vége lesz a próbaidőszaknak. Claire Daniels az egyik résztvevő cég vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy:

„A négyNAPOS MUNKAHÉT PRÓBAIDŐSZAKA EDDIG RENDKÍVÜL JÓL ALAKULT SZÁMUNKRA. A PRODUKTIVITÁS UGYANOLYAN MAGAS MARADT, MINT EDDIG VOLT, A CSAPAT JÓLÉTE JAVULT, ÉS AZ ÜZLET PÉNZÜGYILEG 44%-KAL JOBBAN TELJESÍT.”

Forrás: MTI
Fotó: Libri

H I R D E T É S