hr, karrier, z-generáció, kutatás, munkaerőpiac, z-generációsok
hr, karrier, z-generáció, kutatás, munkaerőpiac, z-generációsok

Mit várnak el a Z-generációsok a HR-től?

blank
blank

H I R D E T É S

Jólét, sokszínűség, méltányosság és befogadás – ez a négy fő elvárása van Z-generációnak a munkáltatókkal szemben. És erre érdemes odafigyelni, hisz az adatok szerint 2025-re a Z-generáció teszi ki a munkavállalók több mint egynegyedét.

Egy 2018-as Gallup felmérés szerint a Z generációs alkalmazottak azt várják egy szervezettől, hogy törődjön az alkalmazottak jólétével, etikus legyen a vezetés, a munkahely pedig sokszínű és befogadó legyen.

A Pew Kutatóközpont az 1997 és 2012 között születetteket sorolta ebbe a kategóriába. A Deloitte és a Network of Executive Women kutatásai szerint ez a korosztály nem ismeri az internet nélküli világot, hiper-kapcsolatokban működik, és mobil vezérelt életet él. Mivel sokan közülük a járvány idején kezdték pályafutásukat, a távmunka, valamint a virtuális interjúk és az onboard folyamatok valószínűleg nagy hatással vannak a pályakezdésükre.

Hogy is néz ki a Z generációsok munkavégzése?

Az ADP Kutatóintézet tanulmánya szerint a Z generáció kevésbé szeretett volna visszatérni az irodába, mint az idősebb munkatársak. Az érintett alkalmazottak alig negyede (26%) mondta azt, hogy teljesen visszatérne a munkahelyére, míg a karrierjük közép idejében lévők harmada (36%) és az idősebbek közel fele (45%) alig várta a visszatérést.

De ez nem jelenti azt, hogy a digitális bennszülöttek kizárólag a virtuális munkát preferálják. A Dell Technologies megállapította, hogy a Z-generáció vágyik a személyes munkahelyi interakciókra. A megkérdezettek mintegy 79% -a úgy nyilatkozott, hogy a legkorszerűbb technológiával szeretne dolgozni, és szinte mindenki (91%) egyetért azzal, hogy a munkahelyválasztásnál fontos számukra a technológiai fejlettség. A legtöbben (60%) úgy vélték, hogy az emberek és a gépek integrált csapatként működnek majd, míg az alkalmazottak harmada (32%) a gépeket az emberek számára hasznos eszköznek tekintette.

Mit vár a Z generáció a munkáltatóktól?

A mindennapi munkatapasztalaton túl a céltudatosság és a személyes értékek továbbra is listavezetők, emellett a kutatások azt mutatták, hogy a munkahelyi biztonság és a tisztességes fizetés is ugyanolyan prioritás a Z-generáció számára.

Munkavédelem és fizetés

Számos jelentés, többek között az OECD anyaga is megállapította, hogy a Z generáció viseli a válság legnagyobb terhét.

A Z-generáció tehát kénytelen volt rugalmassá válni. Több mint harmaduk (36%) hozzászokott a szerepváltáshoz vagy új helyzetek felvállalásához, és minden hetedik munkavállaló (15%) aktívan próbál új iparágba lépni, és ezt tartja a jövő zálogának. Aktívak a karrierváltásban is, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy jobb fizetést vagy legnagyobb biztonságot nyújtó állást szerezzék meg.

Növekedési lehetőségeik

A Randstad szerint mivel a járvány és a válság hatással volt/van ennek a csoportnak a tanulási és munkalehetőségeire, a fiatalabb jelöltek különösen sokat tesznek azért, hogy új készségeket sajátítsanak el, a tanulási és képzési lehetőségek nagyon fontosak számukra.

A mentális egészség támogatása és a munka-magánélet egyensúlya

Egy másik terület, amely elsődleges prioritás a Z-generáció számára, az a jólét és a mentális egészség. A Deloitte felmérése szerint a fiatalabb munkavállalók nem elégedettek a munkáltatók ez irányú erőfeszítéseivel.

Bár az egészségügyi és foglalkoztatási státusz volt listavezető aggályuk, ez a korosztály komolyan aggódik a társadalmi és a fenntarthatósági kérdések miatt.

Az egyik legfőbb aggodalmuk az éghajlatváltozás és a környezet állapota, emiatt azokat a cégeket részesítik előnyben, amelyek érzékenyen kezelik ezt a kérdéskört.  10-ből több, mint négyen úgy vélik, hogy már késő helyrehozni az éghajlattal kapcsolatos károkat, de a többség bizakodó, és hisz abban, hogy a személyes felelősségvállalás segíthet a környezeti problémák megoldásában. A fiatalok aggódnak a vagyoni, a jövedelmi és a társadalmi egyenlőtlenségek miatt is.

A sokszínűség és a befogadás személyes kérdés

A Z-generációsok szerint a diszkrimináció széles körben elterjedt és személyes kérdés. A megkérdezettek csaknem negyede (23%) mondta azt, hogy munkahelyén diszkriminációt érez. A megkülönböztetés leggyakrabban etnikai, illetve a faji, de gyakori a társadalmi-gazdasági helyzetből fakadó hátrány, a testi vagy szellemi fogyatékosság, a szexuális irányultság, illetve a nemi hovatartozás miatti negatív megkülönböztetés is.

H I R D E T É S