egészség, karrier, mentális egészség
egészség, karrier, mentális egészség

Rekordszámú ember nem dolgozik egészségügyi problémái miatt

blank
blank

H I R D E T É S

A hivatalos adatok szerint új rekordot döntött egészségügyi okok miatt nem dolgozó emberek száma az Egyesült Királyságban. A BBC beszámolója szerint több mint két és fél millióan nem dolgoznak különböző egészségügyi problémák miatt.

Az emelkedésért a fiatalabbak mentális egészséggel kapcsolatos problémái, valamint a hát- és nyakfájástól szenvedők számának növekedése okolható, ami valószínűleg az otthoni munkavégzésnek tudható be. Jellemzően minden 13 dolgozó emberre jut egy tartósan beteg.

Hát- és nyakfájás miatt esik ki a munkából a britek jelentős része

A hát- és nyakfájás problémájához jelentős mértékben hozzájárult a pandémia egyik közvetett hozadéka, a home office elterjedése. Otthonában az emberek többsége nem íróasztalnál, hanem laptoppal az ölében kanapén, vagy más olyan ülő alkalmatosságon kezdett el dolgozni, ami nem tette lehetővé a helyes testtartást, ez pedig hát- és nyakproblémákhoz vezetett. Az ONS legfrissebb adatai szerint a mozgásszervi problémák száma egyre nő. A helytelen testtartás gyakran vezet nyaki gerincsérvhez, amelynek tünetei nem csak nyaki fájdalom formájában jelentkezhetnek, hanem a végtagok különböző pontjain is fájdalmat okozhatnak. Felléphet végtag zsibbadás, nyakfájás, végtagokba sugárzó fájdalom és gyengeség is.

Az otthoni munkaállomást használóknak azt tanácsolják, hogy a számítógép képernyőjének teteje legyen a szemével egy magasságban, és körülbelül egy karnyújtásnyira. Gépelés közben el kell tudnia lazítani a vállunkat, és a könyökünket 90 fokban kell tartani. A home office estében fontos az is, hogy tartsunk rendszeres szüneteket, álljunk fel, nyújtózzunk ki és mozogjunk. Ha nyak- vagy hátfájdalmaink vannak, beszéljünk orvossal, vagy keressünk fel egy fizioterapeutát vagy manuálterapeutát.

Mentális betegségek hatása a gazdaságra

A mentális betegségek nemcsak a briteknél okoznak gazdasági problémákat, a WHO becslése alapján az Európai Unióban évente kb. 70 milliárd eurós veszteséget eredményez a depresszió okozta termelékenység csökkenés. Magyarországon a tartós munkaképesség-csökkenés harmadik leggyakoribb oka a depresszió a Magyar Pszichiátriai Társaság szerint. A pandémia óta még súlyosabb a helyzet, a járvány okozta testi és lelki megterhelés miatt egyes becslések alapján 15-20%-kal emelkedett a depressziósok száma.

A gazdaságnak is kárt okoznak a kieső munkavállalók

A Covid-járvány kezdete óta több mint 400 000-rel több ember került ki a munkaerőpiacról tartós betegség miatt – mondta el Darren Morgan, az ONS gazdasági statisztikákért felelős igazgatója a BBC Today című műsorában. 

A szakemberek szerint a kieső munkavállalók magas száma az egyik oka annak, hogy az Egyesült Királyság gazdasága kevésbé jól teljesít, mint más fejlett országoké. A tendencia a covid világjárvány idején kezdődött, amikor milliók hagyták abba a munkát. A brit kormány szerint a gazdasági növekedés kulcsa, hogy ezeket az embereket visszavezessék a munkába, de a legfrissebb adatok vegyes képet mutatnak. Egyrészt pozitívumnak számít, hogy jelentős számú diák és nyugdíjas keresett újra munkát, ami az inaktivitási rátát 21%-ra csökkentette, ami három éve a legalacsonyabb szintet jelenti. A munkaképtelenek számának növekedése azonban aggasztó adat.

“Aggódnunk kell amiatt, hogy nagyon magas a betegségük miatt gazdaságilag inaktívak száma és ebben a küzdelemben összességében túl lassú az előrehaladás” – mondta Neil Carberry, a brit munkaadókat tömörítő szervezet vezérigazgatója, aki szólt arról is, hogy egy év telt el azóta, hogy az ONS beszámolt a magas munkanélküliségről, a munkaerőhiányról és a magas inflációról, és túl kevés dolog változott. A szakemberek szerint mindez hátráltatja a gazdaságot azáltal, hogy korlátozza a vállalatok növekedési képességét.

Szerző: K.T.

H I R D E T É S