szemfaradtsag, tippek, monitor, ülő munka
szemfaradtsag, tippek, monitor, ülő munka

Sokat ülsz monitor előtt? – így csökkenthetted a szemfáradtságot

blank
blank

H I R D E T É S

Az elmúlt években exponenciálisan nőtt meg a különböző kijelzők előtt töltött idő, ami egyre többször vezet problémákhoz.

Manapság egyre többet ülünk képernyő előtt, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet a szemfáradtság kezelésére és az ártalmak csökkentésére.

1. Ellenőrizd testtartásodat!

Általánosságban elmondható, hogy a felhasználó és a képernyő közötti távolságnak legalább 40 cm-nek, széles képernyő esetén 50 cm-nek kell lennie. A széles képernyőtől azért kell távolabb lenned, mert csak akkor fér be teljesen a látómeződbe, ha hátrébb ülsz. A feltételek más tényezőktől is függnek némileg, például a képernyő felbontásától, a szöveg méretétől és a látásodtól.

2. Tarts szünetet és nyújtózkodj!

Még ha a testtartásod megfelelő is, ha a hosszabb ideig ugyanabban a pózban végzett munka nem tesz jót a szemnek. Ennek oka az, hogy ha állandóan egy meghatározott távolságból nézel valamit, akkor a szemed fókuszálóképessége fokozatosan csökken. A szakemberek szerint legalább 20 percenként 20 másodpercig nézz egy 20 méterre lévő tárgyat.

3. Fontos a rendszeres szemvizsgálat

Fontos, hogy szemeidet rendszeresen megvizsgáltasd egy szemésszel, még akkor is, ha nem érzed, hogy gond lenne a látásoddal. 18 és 60 éves kor között kétévente legalább egyszer, illetve a szemész ajánlása szerint kerüljön rájuk sor. Ha szemüveget vagy kontaktlencsét viselsz, akkor is érdemes újra megvizsgálni, hogy van-e szükség korrekcióra, mert a látásod gyakran anélkül változik, hogy észrevennéd, és ennek következménye lehet a szemfáradtság, de gyakran a migrén is.

4. Válassz változó fókuszú lencsét!

Ha problémánk van a látásunkkal, akkor olvasószemüveg helyett a képernyő előtti munkához speciálisan kifejlesztett, változó fókuszú lencsét válassz! Ha kontaktlencséd van, akkor  a monitor előtti munkavégzéshez tervezett, anyagában színezett típust részesíts előnyben! 

5. Változtass életmódbeli szokásaidon!

Sok esetben az életmódbeli szokások megváltoztatása az egyik alapvető módja annak, hogy kezeld a szemfáradtságot. Ha olyan rossz szokásaid vannak, amelyek rossz fizikai állapotot okozhatnak, mint például az alváshiány, a testmozgás hiánya vagy a rossz étkezési szokásokból eredő táplálkozási hiányosságok, akkor ragadd meg az alkalmat, és vizsgáld felül ezeket! A lefekvés előtti okostelefon-használat visszaszorítása szintén fontos pont. A számítógépek és okostelefonok képernyői által kibocsátott fény, beleértve a már említett kék fényt is, ébren tart. Ha lefekvés előtt ezeket a képernyőket nézzük, az általában megnehezíti az elalvást. 

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S