oneletrajz-karrier-hr-allas
Fotó: Envato

Tényleg csak egyetlen oldalas a jó önéletrajz?

blank
blank

H I R D E T É S

A jó önéletrajzzal kapcsolatosan már több hasznos írásunk is született, azonban ez az a téma, amit érdemes több oldalról is körbejárni ahhoz, hogy teljes képet kaphassunk. Legutóbb arról beszélgettünk, mik azok a tényezők, amik kiemelhetik a CV-nket a rengeteg pályázat halmazából, ma pedig arra próbáljuk meg megtalálni a választ, hogy vajon terjedelmében, milyen is a jó önéletrajz.

Az egyoldalas CV mítosza már hosszú évek óta beitta magát a köztudatba: ha kimondjuk, hogy önéletrajz, akkor óhatatlanul is azonnal az ugrik be, hogy oké, akkor egyetlen A4-es oldalba kell mindent magamról, minden lényeges tényezőt besűríteni. Itt persze sokakat elfog a frász, hogy ez képtelenség, annyi minden ugyanis a felsorolni való, hogy az egész biztosan nem fog egyetlen egy oldalra elférni.

A mítosz háttere

Szándékosan ismételjük, hogy mítosz, ugyanis az egész oda vezethető vissza, hogy a HR-eseknek nincs elég idejük arra, hogy több oldalas, kisregényeket olvassanak el. Ebből adódóan lehet némi igazságtartalma a történetnek, de úgy, ahogy minden mítosz, ez is csak féligazságokon alapul. Ha ugyanis jól rakjuk össze az önéletrajzunkat, s már az első oldal felkeltette az érdeklődést, akkor egész biztosan tovább is fognak görgetni az illetékesek, ráadásul az is nagyon fontos, hogy egy impozáns szakmai tapasztalat bemutatásánál valóban kevéske lehet az egy oldal.

Persze ez nem jelenti azt, hogy az egyoldalas nem jó

Amikor nekilátunk a CV-nk megírásának, azt kell elsősorban mérlegelni, hogy mit szeretnénk magunkból bemutatni. Ha egy szövegírói állásra jelentkezünk, akkor nagy eséllyel a leendő munkáltatót nem fogja érdekelni, hogy diákként egy csúszdaparkban dolgozunk, mert a pályázat szempontjából nem releváns. Vagyis, csak azért ne legyen terjedelmes az önéletrajzunk, hogy az összes diákmunkát fel tudjuk benne sorolni, mert ez inkább visszatetszést válthat ki.

Törekedjünk arra, hogy a megfogalmazott üzenetek és célok egyértelműen tükrözzék azt, kik is vagyunk mi valójában, próbáljunk meg HR-es szemmel gondolkodni, lássuk át, mi a lényeg és az alapján tegyük össze a pályázatunkat. Ha azonban van mondanivalónk, olyan információ, ami az álláspályázat szempontjából lényeges és fontos, akkor nyugodtan felejtsük el azt, hogy bele kell férni egyetlen oldalba. Bátran lépjük át ezt a határt és nyugodtan használjunk több helyet. Mindezt persze úgy, hogy a végeredmény formailag is rendezett, valamint könnyedén olvasható legyen.

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S